SAANetherlands wordt stichting

Gepubliceerd op 7 augustus 2024 om 13:09

In 2021 zijn we met zeven vrijwilligers begonnen om de wet- en regelgeving rond het importeren van buitenlandse honden en katten inzichtelijk te maken. Zowel de NVWA, de RVO en het Ministerie van LVVN laten daarin ernstige steken vallen. We hebben Kamervragen laten stellen omdat het er naar uit zag, dat het importeren van buitenlandse honden en katten door stichtingen onmogelijk werd. Het doel werd bereikt en onuitvoerbare regels werden geschrapt.

Inmiddels is SAANetherlands een vraagbaak geworden voor stichtingen die er met betrekking tot de wetgeving en Traces NT niet uitkomen. We helpen stichtingen na controles door de NVWA als NVWA inspecteurs hun eigen wetgeving er op na blijken te houden.

Een doorn in het oog voor ons vormen stichtingen en particulieren die op grote schaal ongeschikte buitenlandse honden en katten zowel legaal als illegaal naar Nederland halen.

Nietsvermoedende adoptanten krijgen steeds vaker te maken met oplichters of vrijwilligers die de wet- en regelgeving niet (willen) kennen. Sommige stichtingen blijven opzettelijk buiten beeld van de handhavende instanties door van de adoptant de importeur te maken.

Veel integere, fatsoenlijke stichtingen hebben daardoor hun handen vol aan het herplaatsen van dieren van falende importerende stichtingen of individuen. Bovendien worden vandaag de dag steeds meer buitenlandse honden en katten geëuthanaseerd, omdat de importerende partijen niet thuis geven bij problemen, Nederlandse asielen ze weigeren op te nemen en de beschikbare opvangplekken vol zitten.

Het importeren van buitenlandse honden en katten zou als doel moeten hebben mens en dier samen te brengen en beiden een fijne toekomst te geven.

Om de buitenlandse honden en katten en de adoptant beter te beschermen hebben wij als SAANetherlands besloten als officiële stichting verder te gaan. We zullen naast de informatieve SAANetherlands website voor stichtingen een website maken voor aspirant adoptanten van buitenlandse honden genaamd www.ikwileenbuitenlandsehond.nl. Zodat adoptanten van een buitenlandse hond zich vooraf goed kunnen informeren, de kans op een geslaagde adoptie zo groot mogelijk is en de wet is nageleefd. De website is volledig onafhankelijk van welke stichting dan ook. We zullen een scorelijst gaan maken die de consument af kan lopen om te kijken of ze met een betrouwbare verkopende partij te maken hebben.

Dat kunnen we niet alleen, daarom zoeken we vrijwilligers die samen met ons dit avontuur willen aangaan.

Samenwerking is het sleutelwoord. Integere stichtingen die met elkaar kennis en ervaring zullen delen. Het Ministerie van LVVN staat positief tegenover ons initiatief waardoor we een serieuze gesprekspartners kunnen blijven van de overheid.

Wil je bij gaan dragen aan de verantwoorde, diervriendelijke legale plaatsing van buitenlandse honden en het buitenspel zetten van malafide handelaren? Meld je dan aan bij ons via Facebook, Messenger of e-mail: saanetherlands@gmail.com.